… Een meerzijdige blik op rapporteren
Waarom van deze training
In de hulp aan kinderen en hun gezinnen binnen de wijkteams, buurtnetwerken, Veilig Thuis, jeugdzorg en jeugdbescherming moet veel worden gerapporteerd. Rapportage veelal aan derden, op grond waarvan soms belangrijke beslissingen worden genomen. Besluiten over een behandeling van een kind, een uithuisplaatsing, een diagnostisch onderzoek of een maatregel van kinderbescherming.
Veel hulpverleners vinden rapportage een hele klus. Niet alleen omdat zij het lastig vinden om uit de grote hoeveelheid informatie een samenhangend rapport samen te stellen, maar ook omdat ze de cliënt over de schouder heen voelen kijken. Of liever gezegd: het cliëntsysteem. Ouders, de jongere, pleegouders, groepsleiding, oma en de stiefouders, allemaal hebben ze zo hun visie die ze graag terugzien in de rapportage. En uiteraard vinden de gedragsdeskundige van de eigen instelling, de advocaat van de cliënt en de kinderrechter er ook nog iets van.
De hulpverlener die met de betrokkenen contact heeft loopt het risico partijdig te worden. Scherper nog dan in gesprekken wordt een dergelijke partijdigheid zichtbaar in de rapportage. Een mening van één van de betrokkenen wordt als feit door de hulpverlener overgenomen. Of vanuit verbondenheid met de één, wordt de inzet van een andere partij niet meer gezien en vermeld. Een andere valkuil is dat de hulpverlener in een poging iedereen te sparen, zich niet meer uitspreekt, waardoor zijn rapportage aan kracht verliest.
Hoe kan men door meervoudig partijdig te schrijven, enerzijds zeggen wat er gezegd moet worden en anderzijds recht doen aan alle betrokkenen? Hoe kan men zorgen dat rapportage eerder ondersteunend dan belemmerend is voor het hulpverleningsproces? Hoe kunnen onnodige klachten worden voorkomen?
Inhoud van de training
In deze training komen, naast algemene rapportagevaardigheden, vooral specifieke vaardigheden aan de orde, gericht op meervoudig partijdig schrijven. Een bestaand rapport van de hulpverlener wordt als inbreng voor de cursus gebruikt.
Doelgroep
Hulpverleners in de wijkteams, sociale teams, generalisten, Veilig Thuis, jeugdzorg en jeugdbescherming.
Vorm
Incompany
Duur
Eén dag
Uitbreiding
De training is op verzoek uit te breiden met een tweede dag. Tussen de twee cursusdagen in wordt dan een opdracht meegegeven om te oefenen met hetgeen geleerd is. Deze opdracht vormt het werkmateriaal voor de tweede dag.
Maximum aantal deelnemers
15
Meer informatie
Meer informatie over deze training is telefonisch of via het contactformulier verkrijgbaar